Apple toonde dinsdag voor het eerst zijn smartwatch aan de wereld. De Apple Watch zit boordevol snufjes, maar over de hardware doet Apple geheimzinnig.
De Apple Watch, die in de Verenigde Staten 349 dollar gaat kosten, kan worden gebruikt voor communicatie en navigatie. Door de ingebouwde hartslagmeter is het tevens een sporthorloge.
Het apparaat is een verlengstuk van je smartphone en werkt met de iPhone 5 of hoger. Apple’s horloge is beschikbaar in twee formaten (38 en 42mm) en in drie verschillende versies: met een kast van roestvrij staal, aluminium of goud. Ook zijn er zes verschillende polsbandjes. In totaal kun je dus 72 verschillende combinaties maken.
Naast een klein aanraakscherm, heeft het horloge een draaiwieltje (door Apple digital crown gedoopt) aan de zijkant dat wisselende functies heeft: bij een lijst kun je ermee scrollen, bij een kaart kun je ermee in- en uitzoomen.
Weinig informatie over hardware
Wat opviel aan de presentatie van Apple was dat het bedrijf uitvoerig sprak over de nieuwe software voor de smartwatch en de toepassingen. Maar waar er bij de nieuwe iPhone 6 en 6 Plus driftig met schermresoluties en accuduur werd gesmeten, bleef dergelijke informatie bij de Apple Watch achterwege. Zie ook de tabel hieronder, waarin het Apple-horloge wordt vergeleken met de concurrentie.
Met name het gebrek aan informatie over de accuduur baart zorgen; dat is namelijk één van de meest cruciale zaken. In de kleine kast om je pols past eenvoudigweg niet zo'n grote accu, en dat kan een fatsoenlijke gebruikerservaring in de weg zitten.
Dat bleek bijvoorbeeld uit de eerste recensies van de Moto 360 van Motorola die vorige week werd onthuld op techbeurs IFA in Berlijn. Deze smartwatch, die draait op Android Wear van Google, moet na een halve dag alweer aan de lader.
Revolutie of niet?
Of de Apple Watch daadwerkelijk de revolutie is die topman Tim Cook belooft, zal begin 2015 moeten blijken, als de eerste exemplaren verkrijgbaar zijn. Dan kan de hardware en software aan een serieuzere test worden onderworpen dan na de presentatie van dinsdag. (Zie de hands-on van onder meer Tweakers en The Verge.)
Overigens lijkt de Apple Watch nog verre van gereed voor de verkoop, blijkt uit de eerste ervaringen van een journalist ter plekke.
Apple lijkt dus nog volop te moeten sleutelen aan hun horloge. Gelukkig hebben ze nog even.
Update: volgens een woordvoerder van Apple gaat de Apple Watch op dit moment ongeveer een dag mee op een volle accu.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl